Hårskallen

image_pdfimage_print

Hårskallen ( Skallen ) er med sine 735 m o h det høyeste fjellet i Levanger kommune.

haarskallenMed sin tilgjengelighet og flotte utsikt over Innherredsbygdene er Hårskallen ett av de mest besøkte turmål i Nord-Trøndelag. Fra parkeringsplassen ved Skallstuggu har du ca 1, 7 km og 270 høydemeter foran deg. Følg den grusete stien det første stykket. Når stien slutter får du berg under føttene og det er enkelt å se hvor du skal gå videre mot toppen.

På tur opp passerer du Hundkirka ( Hoinnkjerka ). I hefte Frolfjellet ( utgitt 1984 ) kan vi lese følgende sagn om Hoinnkjerka: Et sagn sier at i reformasjonstida dro de fredløse katolikkprestene opp til skoggrensa for å holde gudstjeneste. Her ved Hoinnkjerka kunne de føle seg trygge.

Det er også et et sagn om at Jutuln i Kliningen kastet en stein etter de som bygde klosterkirka ved Munkeby, men bommet og steinen ble liggende her.

Hårskallen – en botanisk perle

Kalkholdig berggrunn ved Hårskallen har gitt grunnlag for en frodig og spesiell kalkelskende flora. Rikelig nedbør og gode næringsforhold har gitt grunnlaget for spesielle rik- og bakkemyrer. For den som er glad i fjellfloraen vil en finne mange arter som en ellers må reise langt for å møte. Skal vi bevare denne perlen må enhver avstå fra å samle planter.